Blog

Meten van succes in Employer Branding; KPI's en analytics

klok

Leestijd

4 minuten

Meten van succes in Employer Branding; KPI's en analytics

Vandaag de dag is het opbouwen en onderhouden van een sterk werkgeversmerk (employer brand) van cruciaal belang. Een effectieve employer branding-strategie helpt organisaties niet alleen om getalenteerde professionals aan te trekken, maar ook om hun bestaande werknemers te behouden. Maar hoe meet je eigenlijk het succes van je inspanningen op het gebied van employer branding? Vaak wordt dit gezien als een grijs gebied omdat er vaak geen direct resultaat zoals directe sollicitanten uit deze inspanningen komen en de ‘herkomst’ van deze sollicitanten vaak een vraagteken is. Het antwoord ligt in het gebruik van Key Performance Indicators (KPI's) en (Google) analytics.

Laten we dieper ingaan op het meten van succes in employer branding op een aantal manieren:

1. Definieer Duidelijke Doelstellingen

Voordat je KPI's en analytics kunt gebruiken om het succes van je employer branding te meten, moet je duidelijke doelstellingen stellen. Wat wil je bereiken met je employer branding-inspanningen? Dit kunnen doelen zijn zoals het aantrekken van een bepaald aantal gekwalificeerde sollicitanten, het verbeteren van de werknemersbetrokkenheid of het verminderen van het verloop van personeel. Door meetbare doelen te stellen, kun je later de voortgang nauwkeurig meten.

2. Meet de Zichtbaarheid en Reputatie

Een van de belangrijkste aspecten van employer branding is de zichtbaarheid en reputatie van je organisatie als werkgever. Gebruik analytics-tools om te meten hoe vaak je organisatie online wordt genoemd en gevolgd, en je website wordt bezocht. Monitor ook de sentimentanalyse om te zien wat mensen over je organisatie zeggen. Een positieve reputatie, zowel offline als online, kan resulteren in een grotere aantrekkingskracht voor talent.

3. Sollicitanten en Kandidaatkwaliteit

Het aantal sollicitanten is een voor de hand liggende KPI, maar het gaat niet alleen om kwantiteit. Meet ook de kwaliteit van sollicitanten door te kijken naar de overeenstemming tussen de vaardigheden en ervaring die ze bieden en de vereisten van de functies. Dit kan je helpen bepalen of je employer branding-strategie de juiste doelgroep aantrekt.

4. Betrokkenheid en Retentie van Werknemers

Een ander belangrijk meetpunt is de betrokkenheid van werknemers en het verloop. Analyseer de betrokkenheidsscores en bekijk of er een correlatie is tussen een sterk werkgeversmerk en een hogere betrokkenheid. Als je organisatie erin slaagt talent aan te trekken en te behouden, is dat een teken van een succesvolle employer branding-strategie.

5. Kosten en Return on Investment (ROI)

Het meten van kosten is net zo belangrijk als het meten van succes. Houd bij hoeveel je investeert in employer branding-inspanningen en vergelijk dit met de resultaten. Bereken waar mogelijk de ROI om te zien of je investeringen de gewenste resultaten opleveren.

Conclusie

Het meten van succes in employer branding is essentieel om te begrijpen of je strategie werkt en waar aanpassingen nodig zijn. Door duidelijke doelstellingen te stellen en relevante KPI's en analytics te gebruiken, kun je de impact van je employer branding-inspanningen kwantificeren en verbeteren. Het opbouwen van een sterk werkgeversmerk is een voortdurende inspanning, en regelmatige metingen en analyses zijn cruciaal om op koers te blijven en concurrerend te blijven in de huidige arbeidsmarkt.

Je eigen recruitment marketing vormgeven

We hopen dat je wat geleerd hebt en nu ook zelf kan beginnen met het meten van succes binnen jouw employer branding. Laat het vooral even weten als je vragen hebt!

Ben je benieuwd of we ook iets voor jou kunnen betekenen? We komen graag met je in contact!

Meer lezen?

Meer informatie?

Wil je meer informatie over recruitment marketing bij Teampromote? Neem even contact met ons op, dan sturen we je een brochure toe en kunnen we misschien eens kennismaken!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.